Majówka w Gniewinie

Utworzono: 06-05-2014

Niestety, pogoda spłatała organizatorom figla i uniemożliwiła zaplanowany na początek imprezy występ Państwowej Orkiestry Cymbalistów z Białorusi. Po przywitaniu gości przystąpiono więc do realizacji głównej atrakcji programu, czyli pokazu kulinarnego Tomasza Jakubiaka, znanego z prowadzenia programów kulinarnych w telewizji Kuchnia+, który w pierwszej części zaserwował uczestnikom smażone śledzie z puree ziemniaczanym i boczkiem.

Potem przystąpiono do konkursu restauratorów na „Mistrza Grillowanych Żeberek", w którym zwyciężył Hotel Mistral Sport w Gniewinie i w nagrodę otrzymał z rąk Tomasza Jakubiaka tytuł „Mistrza Grillowanych Żeberek" oraz nagrodę rzeczową.

Równocześnie odbywał się konkurs „Tradycje kulinarne sołectw Gminy Gniewino", do którego stanęło 8 sołectw prezentujących swoje desery oraz wypieki. Decyzją jury wygrało sołectwo Tadzino, drugie miejsce zajęło sołectwo Chynowie a trzecie sołectwo Lisewo.

Na scenie w tym czasie zagościł zespół Barwy Karpat z Kołomyi, który zaprezentował mieszankę tradycyjnych tańców oraz muzyki rodem prosto z Ukrainy.

Po występie nastąpiła kolejna porcja mistrzowskiego gotowania. Tym razem była to pierś z gęsi w miodzie pitnym, podana z gruszkami oraz puree z brukwi. Po obu daniach, które zostały zaserwowane przybyłym na Majówkę gościom, usłyszeć można było bardzo przychylne komentarze dotyczące tak samego Tomasza Jakubiaka, jak i potraw przez niego przygotowanych.

Na zakończenie wystąpił zespół Euphoria z Gniewina, który zaprezentował sporo wielkich przebojów muzyki popularnej i rozrywkowej.

W międzyczasie niedaleko sceny odbywał się pokaz warzenia piwa a do dyspozycji gości były między innymi stoiska KGW, place zabaw oraz strefy do wspólnego grillowania. Do biletów na wieżę dołączane był także kupony na darmową „Zupę Stolema" lub pieczonego dzika.

Grafika #0: Majówka w Gniewinie
Grafika #1: Majówka w Gniewinie
Grafika #2: Majówka w Gniewinie
Grafika #3: Majówka w Gniewinie